Лятната ваканция не трябва да бъде намалена, защото тя изобщо не е голяма, както смятат хората. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Първо, имаме летни училища, където децата с образователен дефицит учат 10 – 15 дни, за да наваксат пропуснатия учебен материал. Освен това много деца ходят на лагери, пленери, езикови курсове, спорт. Не може да се вземе лятната ваканция, от която и учители, и ученици имат нужда, за да починат от напрегнатата работа през учебната година. Психолозите казват, че такава промяна на учебното време със съкращаване на ваканции създава голям проблеми от гледна точка на пренастройване на организма, посочи още тя. Министерството на образованието трябва да облече в политика тази лятна работа и да осигури финансиране през 2018 г., добави Такева.

За принципа за уседналост за прием в първи клас тя коментира, че това е един начин да се упокои системата и родителите, за да може всеки родител, който живее близо до училището, да планува бъдещата ученическа дейност на своето дете. Безспорно, че и тук няма угодия, защото се нарушава правото на избор на родителите, но съм дълбоко убедена, че електронният прием в първи клас е малко по-рискован, защото може да накара детето от „Люлин“ да отиде в центъра или обратното.

По думите ѝ началният етап на българската образователна система е „много, много добър“. Смятам, че тук трябва да стане по-скоро подборът на учителя, отколкото подборът на училището ,каза тя. Помолена да коментира високата средна възраст на учителите у нас, Такева попита: Смятате ли, че 50 години е висока възрастова структура, при условие че през 2027 г. пенсионирането ще става на 65 години? Европа говори за удължаване на трудовия живот. Българската образователна система е на четвърто място по възрастова структура в света. И това не го казвам аз, а международното изследване TALIS, посочи синдикалният лидер.