Мария Габриел получи окончателното назначението си като следващ български еврокомисар в 16 ч българско време днес, след като нито една държава членка не възрази срещу определянето й за ресора цифрова икономика и общество. Съветът на ЕС беше последната инстанция, която трябваше да потвърди Габриел, която преди това беше преценена от шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и от депутатите от Европейския парламент, пише dnes.bg.

Габриел влиза в пълномощията си веднага и ще може да си назначи кабинет. Той ще се състои от 7 или 8 души, като поне един ще бъде българин. Мандатът й изтича на 31 октомври 2019 г. В ресора на новата комисарка ще влиза не само цифровизацията на ЕС, но също и киберсигурността и авторските права.

Габриел беше номинирана от правителството на Бойко Борисов на 10 май и се представи на Юнкер на 16-и, който прецени, че тя трябва да поеме ресора дигитална икономика и общество. Мястото беше овакантено, след като германският еврокомисар Гюнтер Йотингер зае креслото на комисар за бюджета и за човешките ресурси, заемано по-рано от Кристалина Георгиева.