Случаят в Асеновград и протестите в града след инцидента с побой между тийнейджъри - спортисти от клуб по кану каяк породи поредни словесни престрелки между ДПС и "Обединените патриоти", пише clubz.bg. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ прочете декларация от парламентарната трибуна, с която заклейми насилието в Асеновград.

 По думите му до случая с побоя се е стигнало заради насаждането на език на омразата в последните години и поведението на "крайните националисти", които сега са във властта. Карадайъ попита защо вицепремиерът Валери Симеонов се е намесил в случая, отменяйки заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Официализирането на омразата е на път да създаде проблеми пред страната. Пожар не се гаси с бензин", каза Карадайъ, визирайки Валери Симеонов.

Вицепремиерът заяви преди ден от Асеновград, че ще се работи за събаряне на незаконни къщи в ромската махала. "Няма да спираме да сезираме обществото за проявите и актовете на омраза и етническо противопоставяне. Искаме дебати в нашия и в Европейския парламент", каза Карадайъ.

Веднага в отговор последва декларация на "Обединените патриоти", прочетена от депутата Милен Михов. В нея ромите биваха наричани "цигани", бяха намесени и "грантово-либерални организации", които защитавали "циганското своеволие".

"Циганите от квартал „Лозница" в Асеновград показаха ясно, че живеят в паралелна държава. Че нямат страх от закона и, че за тях важат единствено правилата на техния племенен род. Тази нагла проява на насилие е следствие на вече 30-годишната политика на държавата по даване на безгранични права на тази етническа група, без да им бъдат вменявани задължения. Това цинично погазване на обществения ред е следствие и на милионите левове, потекли в джобовете на всякакви грантово-либерални организации, които от години защитават пламенно всякакво циганско своеволие, за да приберат в края на месеца с треперещи, потни ръчички поредния долар от съмнителни фондации, които се опитват да ни вменят вина, за това че се опитваме да въведем ред в собствената си държава", заяви Михов

Колегата и сподвижник на вицепремиера Симеонов, който отговаря и за етническите въпроси и интеграцията на малцинствата у нас, заяви, че хората без адресни регистрации и с незаконни къщи трябва да бъдат незабавно изселени и държавата трябва да се заеме с това не само в Асеновград, но и в цялата страна.