Гражданска инициатива „Не на голите по плажа” започна подписка в Бургас срещу нудистите. До момента са събрани близо 500 подписа съобщи един от организаторите на подписката Нели Тончева. В града са разположени два пункта, обясни тя.

„Искаме да има регламент за хората, които искат да използват плажа голи или полуголи, за да може останалите – особено тези с деца и подрастващи, да не се притесняват, да не се смущават от фронталното излагане на публично място на открити интимни части”, каза Нели Тончева.

Подписите ще бъдат предоставени на местния парламент, където се очаква дискусия по темата. Според Тончева необходимите разпоредби така или иначе съществуват, но не се спазват. „Разговаряли сме с психолози. Подобни гледки на плажа разпалват преждевременно детската сексуална фантазия и съответно предизвиква децата да ходят да гледат различни сайтове например, за които не са достатъчно съзрели”, каза още Нели Тончева.

Местната гражданска инициатива настоява за обособяването на регламентирани зони за нудисти, които да бъдат отдалечени от градските плажове. На тях да бъдат поставени и табели, които ясно да показват, че плажуващите там могат да бъдат и голи.

Според Тончева, санкции на нарушителите могат да бъдат прилагани по реда на местната наредба за опазване на обществения ред на територията на община Бургас, пише Дарик. Предложенията ще бъдат изпратени и до кмета на общината. Подписи ще се събират до края на седмицата.

Сред исканията са поставяне на табели по плажните ивици, указващи, че на тези места не се допускат лица без бански или по монокини, да се определят санкции за нарушителите, да се регламентира зона за нудисти.