Най-после! Всички работници, които през последните три години не са си получили заплатите, вече ще могат да ги получат от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия. Това каза на пресконференция в парламента омбудсманът Мая Манолова, след като депутатите гласуваха окончателно промените в Кодекса по труда.

„Вече ще бъде забранено и няма да е възможно да се продават фирми на клошари с цел некоректни работодатели да избягат от своите работници и от това да им платят дължимото. По този начин на практика работничките от Дупница, шивачките от Ветрен, работниците от русенската корабостроителница, служителите в една голяма търговска верига, тези в един телеком, ще могат да си получат заплатите, които им се дължат от техните работодатели“, заяви Манолова, предаде Фокус“.

По думите ѝ до тези промени се е стигнало заради усилената работа на народните представители. „Това е законопроектът, по който и аз като омбудсман съм положила най-много усилия. Не беше лесно. Минахме през всичко – през дълги заседания, разговори, обещания през сълзи, заплахи, молби, но в крайна сметка се обединихме около тези текстове, които депутатите приеха и които ще направят коледните и следващите празници за хората с неплатени заплати малко по-добри“, добави тя.

Според омбудсмана те няма да могат веднага да си получат парите, но този процес ще се развие в рамките на следващата година и нито един лев, който е дължим на работник, няма да бъде загубен.