Над 80% от шофьорите ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност", след като влезе в сила бонус - малус системата. Това се казва в съобщение на Комисията за финансов надзор. Регулаторът е започнал интензивни консултации по новата система. Полицата може да поевтинее до 25% за коректните водачи на пътя. Само един процент от шофьорите ще имат най-тежкото наказание - 400% оскъпяване на задължителната полица, което се получава основно от причиняване на смърт на пътя.

Същността на системата „Бонус-малус” е да направи полиците „Гражданска отговорност” скъпи за водачите, които често причиняват ПТП, а на по-внимателните да предостави по-големи отстъпки. „Бонус-малус”-терминът може да се преведе като ”отстъпка-надбавка”. „Бонус” - отстъпка, се дава за безаварийно шофиране, а „малус” е надбавка за количеството аварии, които водачът има към момента на сключването на застрахователния договор. Тази система е икономически стимул за добро шофиране и работи в почти всички страни. При нея всеки нововключен в съвкупността обект застава на нулевото стъпало и плаща основната застрахователна вноска.

Ако през следващата година застрахованият няма регистрирано плащане от застрахователя, той се придвижва по стъпалото с бонус отстъпките, но ако има плащане от застрахователя, надбавките му се увеличават. Така всяка следваща година е съпроводена със съответната отстъпка или надбавка към основната застрахователна вноска. Не променят позицията си само онези застраховани, които са достигнали максималната отстъпка и не заявяват претенции към застрахователя за плащане, и онези, които се намират на максималното малусово стъпало и имат претенция за плащане.