Помните ли кога бяха последните кметски избори? Помните ли класирането след кмета Иван Тотев? А знаете ли къде са тези хора в момента? Дори да не ви дойде веднага наум, няма да е трудно да се сетите за тези отговори, ако помислите.

Започваме оттам, че местните избори бяха преди точно преди 2 години, или с други думи този мандат бе преполовен. Отговорът на втория въпрос е, че на балотажа бяха Иван Тотев и Славчо Атанасов, а непосредствено зад тях бе Дани Каназирева. Къде са те сега?

Славчо Атанасов е депутат в 44-тото Народно събрание, председател на Комисията по култура и медии, част от управляващото мнозинство, съставено от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Дани Каназирева – общински съветник, председател на „Съюз за Пловдив”. Предложена за председател на Общинския съвет, но загуби вота срещу Савина Петкова. В договорни отношения с ГЕРБ, по силата, на които „Съюз за Пловдив” има зам.-кметове в три района на Пловдив и в градската администрация.

Защо обаче задавам тези въпроси?

Причината е, че двамата, неуспели кандидати за кмет, вече започнаха своята предизборна кампания… От около месец пощите на пловдивчани са залети от вестници на „Съюз за Пловдив”, които здраво критикуват управлението на Иван Тотев, ГЕРБ и техните партньори. На моменти дори хората се чудят дали не наближават изборите, тъй като въпросните притурки са любим агитационен материал на партиите по време на кампаниите.

Във въпросната брошура хората могат да прочетат за това как Пловдив е градът на най-бавните ремонти, как паркирането в града се превърна в хаос, как светофарите не са толкова умни,а имотите ни се разпродават като „последно десет”.

Славчо Атанасов пък дойде специално от София, за да внесе в Административния съд жалба срещу приетото от ОбС решение за платено паркиране до входовете. Неговите партньори от ВМРО заявиха, че действията на Атанасов са изключително странни и това е ясен знак, че той е започнал предизборната си кампания.

Къде е проблемът всъщност? Естествено е всеки един политик да работи за следващите избори по време на целия мандат. Никой не оспорва, че въпросните теми, по които двамата надават вой са най-малко спорни. Дори мнозинството от пловдивчани е твърде вероятно да мислят по същия начин и точно тук е разковничето.

Дали двамата не говорят това, което искат да чуят масата от избиратели, или с други думи чиста доза популизъм.  Риториката на двамата е всеизвестно обърната към широки слоеве в социума, като се нагаждат спрямо масовото обществено мнение. Неведнъж сме и виждали пируетите на двамата и как обръщат позицията си на 180 градуса, в следствие на обществения отзвук.

Една от основните причини българите да имат недоверие към политиците през последните вече близо 3 десетилетия са даването на празни надежди и разминаването между думи и действия.

Славчо Атанасов и Дани Каназирева правят точно това, наливайки от рано с големия черпак в празните канчета на надеждата на пловдивските избиратели. В същото време и двамата са част от тези хора, които управляват съдбините на Пловдив и България.

Най-меко казано шизофренично е докато си в София да си част от едно управление с ГЕРБ, а минавайки 130 км да имаш диаметрално различно поведение и да си най-крайният опозиционер на управлението на ГЕРБ в Пловдив.  

На Дани Каназирева дори не са и нужни 130 км, за да променя ежедневно позицията си и ролята си на управляващ/опозиция.  Докато групата й охотно гласува с ГЕРБ и коалиционните партньори по почти всички предложения, изникне ли някакво съмнение в обществото по дадена тема, тя скача в другата си роля. Някои наричат това „принципна позиция и конструктивно поведение”. Но в повечето случаи е чиста доза популизъм.  Такъв бе случая с Онкодиспансера, такъв бе и с Манол Пейков…   

Адвокатката няколко пъти заяви, че нейните идеи за развитието на града не се гласуват и не се  приемат от управляващите. В такъв смисъл „Съюз за Пловдив” не можел да бъде в коалиционни договорки. Резонният въпрос, който обаче изниква - е защо тогава тя не изтегли своите кадри от администрацията?

Когато тя бе бламирана за председател на Общинския съвет в Пловдив, Каназирева заяви, че бизнес интереси са се задействали „уплашени” от нейната кандидатура. Истината е, че тя не успя заради склонността й да залита към силното мнение на деня, което я превръща в непредвидим партньор.

Разминаването между думи, „принципни позиции” и действия може да се види от всеки в „кухнята” на властта. Твърде наивно е да се смята, че и пловдивчани не виждат това.

Тук не става въпрос дали критиките им не са основателни, тук не става въпрос и дали кметът Иван Тотев е прав или крив, тук акцентът е циничното поведение на Каназирева и Атанасов, които се стягат да участват на четвърти подред избори като кандидат-кметове.  

Докато обаче бистрят стратегиите си, те чинно подкрепят управлението на ГЕРБ, както в Пловдив, така и в страната.  Ако през последните години сме свикнали с партийните номади, които всеки ден сменят партийната си принадлежност и възгледи, то явно трябва да свикваме и с политиците, които правят това по няколко пъти на ден.

През следващите месеци пък очаквайте билбордове, списания вестници, пълни с обещания за един по-добър Пловдив  и от двамата кандидати. Не забравяйте да поглеждате обаче и какво правят, докато не говорят под светлината на прожекторите…