Пловдивският футболист Александър Александров – Кривия подкрепи хората с увреждания. Дългогодишният играч на Ботев Пловдив и Левски София облече черна тениска с надпис „Системата ни убива” и застана заедно с родители и близки на болни деца пред сградата на общината. С присъствието си те искат да напомнят за необходимостта от промяна в законодателството, свързано с личната помощ и социалните услуги, които хората с увреждания очакват да получат.

Петър Мавродиев от Търговската гимназия, който страда от детска церебрална парализа, също бе пред общината. Както TrafficNews.bg разказа преди време, изкривяването в крайника не позволяваше на младежа да ходи спокойно без чужда помощ. Големите сърца на пловдивчани и дарители от цялата страна направиха невъзможното - събраха се средства, с които на момчето бе направена така необходимата операция на крака. Сега на Петьо му предстои още един курс рехабилитация в център Адели.

"Палатков лагер в Пловдив няма да има, но протестът засега остава безсрочен. Всеки ден ще се събираме тук между 9 и 15 часа", подчертаха майките на деца с увреждания, които се срещнаха със заместник-кмета на Пловдив Георги Титюков.

Припомняме, че в събота родители в Пловдив се събраха на протест в подкрепа на майките на деца с увреждания. Протестът се проведе пред сградата на Общината. 

Десетки майки категорично подкрепиха исканията на протестиращите в София, а именно да се приеме закона за личната помощ и така да се гарантира индивидуална помощ на всеки човек с увлеждания. С присъствието си в центъра на Пловдив родителите напомниха на депутатите, че България е единствената държава у нас, в която трябва ежегодно да доказваш, че детето ти има увреждане.

Майки на деца с увреждания от цялата страна започват серия от протестни действия, като първата инициатива ще се състои на 30 юли в столицата, под мотото "Бягство от отговорност". По думите им този протест ще бъде ефективен и „брутален“. Още миналия петък те обявиха, че не са съгласни с разработвания в момента закон за хората с увреждания, тъй като голяма част от текстовете преповтарят текстовете от сегашния закон за интеграция на хората с увреждания.

Майките обявиха, че напускат работната група, която подготвя новия закон за хората с увреждания. Преди днешното й заседание част от организаторите на палатковия лагер в София се събраха пред сградата на социалното министерство и заявиха, че така разписаните текстове са геноцид спрямо хората с увреждания и те няма да участват в него.

Родителите на деца с увреждания излязоха на протест в Пловдив СНИМКИ и ВИДЕОМайките се заканиха, че ще изградят палатков лагер пред пловдивската община