Документ за завършен десети клас ще се изисква за издаване на шофьорска книжка. Това предвижда публикувана за обществено обсъждане промяна в наредбата за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина.

Промяната въвежда на практика гласуваното завишено изискване в Закона за движение по пътищата, което е в сила от септември 2017 г., като е съобразена с новия Закон за предучилищното и училищното образование, съобщава в. Труд. Мотивите за промяната в наредбата: Във връзка с новия Закон за предучилищното и училищното образование и направени промени в чл. 151, ал. 2 от Закона за движението по пътищата, се налага да бъде извършена промяна в Наредба № I-157 от 1 октомври 2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина.

Промените касаят необходимия документ, който трябва да се представи за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство – съгласно чл. 151, ал. 2 от Закона за движението по пътищата следва да се представя копие от документ за завършен най-малко първи гимназиален етап на средно образование, т.е. X клас, вместо досега изискуемия документ за завършено най-малко основно образование по вече отменения Закон за народната просвета.

Какво ще се случи с други десетки хиляди, вече практикуващи шофьори, ще останат ли те без книжки?

Естествено, новите промени предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи. Много от хората се запитаха какво става с хората, които са изкарали книжки досега и не са имали необходимия образователен ценз.

Законодателството не може да влезе със задна дата. С други думи новите правила важат само за тези, които тепърва предстои да вземат удостоверение за МПС.