Лидерът на червените Корнелия Нинова поиска от 49-тия конгрес на БСП сваляне на ГЕРБ и предсрочни избори. Тя посочи, че стъпка за това е вот на недоверие към правителството.

Тя обясни, че ще предложи на Конгреса такова решение и ако той го утвърди, БСП ще започне разговори с останалите парламентарни групи. Нинова разкритикува премиера Бойко Борисов във външната политика.

„След совалката на премиера Борисов между Анкара и Берлин, не само че напрежението не намаля, а ескалира“, каза Нинова. „Посредникът се сниши. След това нашият премиер се нае да посредничи между Висшеградската четворка. Прояви отношение към срещата в Прага. Резултатът от това посредничество не закъсня. Виктор Орбан заяви, че не приема силовото прилагане на квоти“, посочи Нинова, цитирана от Фокус.

„Българският посредник се прибра в София тихо и кротко“, каза Нинова за премиера Борисов. По отношение на Шенген, Нинова посочи, че Борисов е ударил на камък и то сред приятелите си.

Според нея по същото време няма ясна визия на правителството по кой от сценариите на Юнкер ще се развива Европа. „Това е външна политика на пиара, на снимката, на снишаването и послушанието. През това време се хвърля енергия и средства, БСП да бъде представена като антиевропейска партия. На какви факти почива тази манипулация? На общественото мнение, най-силно проработило в предизборната кампания“, каза Нинова.