Бойко Борисов посрещна министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, който пристигна на дългоочакваната официална визита в България днес. Това е първото посещение на японския премиер у нас.

По време на срещата между двете делегации японската страна ще бъде запозната с приоритетите на Българското председателство на Европейския съюз. Ще се търси и сътрудничество по тези приоритети и ще се обсъжда готовността ни да работим за разширяване на стратегическото партньорство Европейки съюз - Япония.

Сред темите на срещата са и задълбочаването на търговско-икономическото партньорство между България и Япония, с акцент върху увеличаването на българския износ, както и възможностите за привличането на японски инвестиции и технологии.

Мерките за сигурност около сградите на правителството и президентството са изключително затегнати. Шиндзо Абе е придружен и от голяма бизнес делегация, състояща се от представители на над 30 японски компании.

Българският премиер Бойко Борисов вече се похвали с историческата среща, като публикува снимки с японския си колега в социалните мрежи.