Димитровградското село Великан е дом на семейство щъркели, които тази година поставиха рекорд с броя на своите малки – цели седем! Това е рекорден за страната брой щъркелчета, излюпени в едно гнездо от една двойка, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Местни жители всяка година информират дружеството за популацията на малките пернати. По техни данни тази пролет женската закъсняла със завръщането си с две седмици и двойката замътила по-късно от обикновено. По време на мътенето друг мъжки навлязъл в територията им и се опитал да превземе гнездото. Семейството успява да прогони натрапника, но по време на битката женската оставя яйцата за около час, което е критично в периода на мътене. Въпреки това малките се излюпват и изумяват селото със своята численост.

Най-често щъркелите снасят между две и четири яйца, като има наблюдения и на шест малки в едно гнездо. Цифрата от седем обаче е изключителна рядкост и досега не е имало сигурни данни за подобен случай в страната.

В момента седемте малки щъркелчета са на възраст около месец и половина, а първите им опити за летене се очакват след около две седмици.