"Има за всички" - това гласи черният хумор в отговор на въпроса кои хора са по-уязвими по отношение на двата щама на грип, които вече върлуват у нас. И двата са от А тип. Преведено в практическа мярка, тези вируси са с потенциала да пораждат пандемии. В исторически план това се случва 3-4 пъти за столетие и винаги отговорността е на А типа. Последното “втрисане” беше през 2009 г., когато се появи пандемичният свински грип - А/Н1N1. Неговите потомци са най-активни и в момента, но вече доста хора имат някакъв имунитет.

Другият появил се в България вирус също е от А групата - А/H3N2. Симптомите и ходът на инфекциите е сходен, но наблюденията са показали, че Н1N1 поваля повече деца, млади, пълни хора и бременни. Другият щам по-лесно разболява хора над 55 г., пише 24 часа.

Засега случаите на грип са малко, ще се увеличават през декември и е възможно вероятно епидемия да се разгърне през януари, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология, пише dnes.bg.Данните се докладват първо на него, тъй като националната референтна лаборатория по грип е под шапката на НЦЗПБ. Кой точно щам ще я предизвика у нас, отсега не може да се каже.

С по-голяма сигурност на база минал опит може да се предвиди какви ще са усложненията при единия и при другия вариант. H3N2 по-често генерира проблеми в белите дробове и прави пневмонии. Н1N1 сякаш се е специализирал в неврологичните усложнения и особено в енцефалитите. По най-нови данни на СЗО всички видове грип създават риск и за миокардити - възпаления на сърдечния мускул.

При съмнение, че грипът преминава в бактериална инфекция, веднага трябва да се търси лекар. Симптомите се разпознават и интуитивно - не намаляват след обичайните 4-5 дни, добавят се проблеми с дишането или главоболие, светлобоязън, обърканост.

В общия случай обикновено край един болен от грип 4-ма добиват имунитет, без да развиват симптоми, показват данните на епидемиолозите. Кой ще бъде този с късата клечка? Зависи не толкова от щама на вируса, а от реактивността на индивидуалната имунна система. Вероятността грипът да завладее напълно организма е най-голяма при подкопани от хронично заболяване защитни сили, в риск са и хора с имунна недостатъчност и трансплантирани.