Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира Националния съвет за журналистическа етика (НСЖЕ) за видеорепортажите на Би Ти Ви и "Нова телевизия" от отразяването на катастрофата на магистрала "Тракия", при която загинаха шестима души, а над 20 бяха ранени, съобщи БНР. При инцидента на 13 април автобус, пътуващ от Бургас за София, се обърна край пътя след сблъсък с кола.

Мониторинг е направен на Би Ти Ви, "Нова телевизия", "Канал 3" и телевизия "Европа", както и на програмите на националните обществени доставчици БНТ 1 и "Хоризонт" на БНР. На свое заседание СЕМ е установил нарушение на етичните правила на тези медии при отразяване на инцидента, но тъй като няма право да ги оценява, ще сезира НСЖЕ.

"Регистрирани са проблеми в програмите на Би Ти Ви и "Нова телевизия", коментира председателят на СЕМ София Владимирова. Тя обяви, че са постъпили 12 сигнала, които засягат основно тези две програми. От регулатора ще изпратят сигнал до Етичната комисия, ще приложат становищата си, както и видеоматериали от репортажите.

Регулаторът е открил и нарушения на Закона за радиото и телевизията, които касаят личната неприкосновеност. СЕМ ще глоби телевизиите, показали неетично отношение по време на отразяването на катастрофата, кого и в какъв размер вероятно ще бъде оповестено днес, отбелязва вестник "24 часа".

"Направихме мониторинга, защото този случай се оказа връх в безпомощността на медиите да се справят с трагичната ситуация. Също и заради безпрецедентната обществена реакция, която този път изригна преди регулатора", коментира членът на СЕМ Мария Стоянова пред изданието.