В България пристига експертна мисия от Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" в Европейската комисия. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата от чума, съответстват на разпорежданията на европейското законодателство. 

В момента икономическите ограничения са наложени само за шест села в две общини, в които има констатирани огнища на заболяването, обясни директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев.

Обстановката в ямболското село Шарково е спокойна след протестите през почивните дни заради евтаназията на близо 4000 овце и кози, информира БНР. Все още не е ясно дали днес умъртвяването на животни в село Шарково ще приключи. В селото останаха живи 160 овце и кози. 

Вчера от правителствената информационна служба съобщиха, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни. Щабът ще следи и подкрепата, която се оказва на стопаните. Оперативният щаб ще работи до овладяване на ситуацията. В състава на щаба влизат министрите на земеделието и на вътрешните работи, изпълнителният директор на Агенцията по храните, председателят на ДАНС, директорите на МВР в Бургас и Ямбол и представители на Главна дирекция "Гранична полиция". 

Министърът на земеделието Румен Порожанов потвърди вчера, че има готовност днес или най-късно утре да започне обезщетяването на фермерите за умъртвените животни.