Промени, свързани с продължителността на ваканциите на учениците, ще бъдат въведени по настояване на родители и учители. Според Министерство на образованието почивката на българските ученици през летния сезон трябва да се уеднакви с тази на връстниците им от другите страни от Европейския съюз. 

Според конкретното предложение учебната година вече ще бъде със седмица по-дълга. Това засяга децата от 1 до 11 клас. Учениците от 1 до 4 клас ще приключат следващата година на 7 юни, а не както досега – на 30 май. За децата между пети и седми клас последният учебен ден ще бъде на 22 юни, а за тези между осми и 11-и последният звънец ще бие чак през юли. Промяната няма да засегне зрелостниците, които завършват учебния процес на 16 май.

„Целта е не да се скъси ваканцията и да се уеднакви с държавите в ЕС, а по-скоро имаме много ясни задачи. Те са свързани с това децата да са повече време в образователната система, да има по-малко отпаднали деца от нея и децата да имат по-добри образователни резултати”, обясни в „Събуди се” зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

В момента това е само проект и всеки е свободен да изрази мнение до 28 август. Окончателното решение ще бъде взето след това, уточни тя.

Според актьора Калин Сърменов, който има дъщеря, която ще бъде в пети клас, не трябва да бъдем толкова толерантни към самите деца.

„Смятам, че те трябва да бъдат без ваканция. Резултатите им са трагични, неграмотността е един кошмар и сме изпаднали в безизходица. Тази мярка едва ли ще помогне, защото в основата стои семейството”, заяви актьорът.

„Засега това предложение не е лошо и е стъпка в правилната посока. Дано да не се окаже крива. Важно е, когато се взимат подобни решения, да има анализ на въздействието”, заяви учителят Емил Джасим.

Според него е добре всяко училище само да решава кога да започне учебната година. Деница Сачева обаче е скептична към идеята за абсолютна автономия на училищата, но не изключи възможността и това предложение да бъде обсъдено.