Бюлетини без номер на партията на следващите избори предвиждат нови промени в Изборния кодекс, които предлагат депутати от ГЕРБ. Освен вида на бюлетините, новото ще бъде и машинното гласуване, което ще се случва в 1000 секции, съобщава Дарик.

До наименованието на партията или коалицията в бюлетината да не бъде изписван номер, както досега. Това предлагат народни представители от ГЕРБ, които днес са внесли в НС законопроект за изменение в ИК. В мотивите си депутатите обясняват, че целта на промените е да се подобри процеса на организация и провеждане на изборите.

Предложението до голяма степен е насочено към това да отпадне ефектът „15-15”, който изкривява изборния резултат и да не се уеднаквяват преференциите с номера на партии или коалиции , се казва в мотивите към законопроекта.

Депутатите посочват феноменът с номер 15 от последните избори за евродепутати, които въведоха мажоритарния елемент. Тогава вместо водачът и първите в листата на социалистите, изненадващо за евродепутат беше избран неизвестният дотогава, Момчил Неков. Причината за избора беше, че Неков беше поставен под номер 15 в бюлетината, а на същото число отговаряше и БСП в изборните книжа. Именно заради този фрапантен пример сега управляващите предлагат на бюлетината да бъдат изписвани само конкретните наименования на партиите.