Народните представители от групата на БСП напускат парламента, докато не видят оставка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Това обяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

Днес парламентът започна работа чак от третия опит, след като два пъти не събра необходимия кворум. Това се случи заради категоричния отказ на депутатите от БСП и ДПС да се регистрират в пленарната зала.

До бойкота се стигна, след като вчерашния скандал, при който лидерът
До това се стигна след вчерашния скандал, при който соцлидерката Корнелия Нинова и нейния депутат Антон Кутев бяха изгонени протоколно от залата.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изгони социалистите, тъй като Нинова нанесла обида на премиера. В знак на протест всички депутати напуснаха залата, а ДПС ги подкрепиха и също излязоха.

По-късно от левицата поискаха оставката на Главчев и го обвиниха в цензура на опозицията, а ДПС настояха, че ГЕРБ налага двоен стандарт.

Днес недоволството на опозицията продължава и БСП отново отказват да влязат в залата. Ето какво се казва в декларация на БСП:

Внесохме искането за оставката на Димитър Главчев. ПГ на „БСП за България“ взехме следните решения: първо - да поискаме среща с всички европейски посланици. Вчерашният ден беше изключително важен за България и за председателството на Съвета на ЕС. Не се разбра, но след сериозни усилия от наша страна, вчера трябваше Кристиан Вигенин да внесе проект за общо решение на НС, с подписите на всички ни, за приоритетите по председателството. Поели сме ангажимент пред българския парламент, народа, европейските посланици на нарочна среща, да помагаме на правителството и да търсим национално съгласие по тези теми. Минути преди решението да бъде внесено, председателят на НС изгони лидера на най-голямата опозиционна партия. По този начин ГЕРБ създават политическо напрежение преди председателството и минират националното съгласие по тези теми. На тази среща ще представим приоритетите на „БСП за България“ и виждането ни за бъдещето на ЕС. Ще ги информираме, че грубо се нарушават принципите на правовата държава, погазва се парламентаризмът, налага се цензура върху различни мнения, не се зачитат и европейски демократични ценности за плурализъм и свобода на мненията.

Второ решение – напускаме до оставката на Главчев. Ще участваме само в три заседания в зала – гласуването на оставката, обсъждането и приемането на бюджета на държавата и вот на недоверие. Ще си платим глобите за тези отсъствия от работа. Ще участваме в заседанията на комисиите. През останалото време всички народни представители от „БСП за България“ отиваме в районите си, където започваме срещи и разговори с българските граждани по важни за техния живот въпроси. Не само членове и симпатизанти на БСП, а всеки, който иска, е добре дошъл.