"Не само се намери решение за договорите на "Емко", но и държавата ще вземе 6 млн. лева повече пари. Преговорите отнеха 2 дни, защото участваха държавният посредник "Кинтекс" , частна и оръжейна фирма, които се обвиняваха един друг. За мен е било първо правило да разговаряме с работниците. Това заяви Бойко Борисов в Министерски съвет на брифинг с журналисти, цитиран от „24 часа”.

В него участваха министърът на икономиката Емил Караниколов и собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев. Борисов даде първо думата на Гебрев, като заяви, че днес е един много хубав ден, защото са приети решения за целия отрасъл като цяло - да се запази имиджа на държавата на външните пазари.

 По неговите думи е постигнато сътрудничество между държавните и частните фирми. "Важно е, че държавата застана зад гърба ни", заяви частният оръжейник. Той изрази съжаление, че не са потърсили среща с Борисов по-рано и подчерта, че той е решил проблема за 2 дни. Протестът, който бе обявен за сряда, се отменя. Работниците са искали да дойдат да играят хора и танци, но той ги отказал. Министърът на икономиката Емил Караниколов каза в едно изречение какво е постигнато - започна възстановяване на договорите на "Емко" с "Кинтекс". Както "24 часа" писа, "Кинтекс" прекрати 3 договора с частната оръжейна фирма, след като й е беше отнет лиценза за внос и износ, и ги прехвърли на ВМЗ - Сопот. Караниколов благодари на ВМЗ - Сопот за това, че са изработили снарядите. Те ще бъдат изкупени от "Кинтекс", защото има интерес от тях. "След цялата тази история "Емко" и "Кинтекс".

Премиерът Борисов пък намекна, че е лесно да се яхне гребена на вълната, визирайки политиците, които участваха в протестите на оръжейниците. Припомни времената, в които са протестирали работниците от ВМЗ - Сопот, тъй като е нямало работа, поръчки и заплати. За Консултативния съвет при президента Радев и за закъснението му за него, премиерът каза, че е уведомил президента, че ще закъснее с един час заради преговорите с "Емко". Ако не ги бях приел, те щяха да пресекат булеварда и да скандират под прозорците на президента. Борисов гневно реагира на обвиненията, че съветът при президента бил бойкотиран. Нарече това фалшива новина. Заяви, че с президента са имали приятелски разговор, какъвто не е имало нито с Плевнелиев, нито с Първанов.

"И когато излязох от него, разбрах, че сме бойкотирали Консултативния съвет. Изумен съм", каза той. Президентът е бил уведомен за министрите и парламентаристите, които няма да присъстват, тъй като им предстои пътуване и отново повтори, че бойкотът е сто процента фалшива новина и че има 20 свидетели и стенограма. Минути след като Борисов приключи с брифинга сградата на "Дондуков 1" влезе министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която водеше екип от "Росатом". Пред журналисти премиерът заяви, че очаква хората на "Росатом", тъй като при Дунав държавата е похарчила 3 млрд. лева и той ще разговаря с руснаците явно за "АЕЦ Белене".