За нас е голяма чест с нас да е патриархът, мюфтията, и всички парламентарни групи. Тази църква преди 7 години щеше да падне, сигурно сте я виждали. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Турция.

"Турция са ни съседи, а това че на "Златния рог" има възстановен български грам е едно прекрасно доказателство за добросъседство и за мир. Много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове", допълни той, предава 24часа.

"България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат огромни отговорности. Можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, подобряването на отношенията с Турция и Европа дава решения на много въпроси", каза още Борисов и припомни за бунтовете на бежанците в лагера в Харманли. Той отбеляза, че сега има нулев натиск на бежанци към страната ни. „Аз съм свършил моята работа“, допълни той.

Борисов специално благодари на реставраторката на храма Фикрие Булунмаз, която по думите му е направила всеки детайл с душа.