Премиерът Бойко Борисов беше удостоен с "Орденът на Република Сърбия".

Отличието беше връчено на министър-председателя в Президентството на Република Сърбия от държавния глава Александър Вучич.

Церемонията е по повод Националния празник на Сърбия - Денят на държавността.

"Орденът на Република Сърбия" е най-високото държавно отличие в страната. Бойко Борисов е избран да получи отличието заради изключителните си заслуги за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между Сърбия и България.

"Приемам "Орденът на Република Сърбия" от името на всички, които вярваме, че страната скоро ще бъде член на ЕС", отбеляза премиерът ни.

"Позволете ми на всички вас и на всички сръбски граждани да честитя националния празник, да ви пожелая да сте живи и здрави, много късмет, Бог да ни пази всички нас. Позволете ми да приема тази награда от името на всички българи, които положиха огромни усилия по време на Българското европредседателство, на всички, които вярваме, че Сърбия е неразделна част от Европа, че в най-скоро време ще бъде член на ЕС", коментира Борисов.

По думите му няма по-добро за една държава да има съсед член на ЕС.

"Да работим заедно по набелязаните инфраструктурни проекти, жп, магистрали, газопроводи, туризъм и всички, което през годината правим, водени от вашия президент Вучич. Мога да ви уверя, че колкото и труден да е светът, колкото и трудни решения да взехме, особено след война – аз вярвам и виждам, че Сърбия върви по верен път и няма по-хубаво от приятелството, от мира и дружбата между народите. В момента ние сме изградили толкова добри отношения с вас", допълни той. 

Снимка: Правителствена информационна служба