"От доста време обмислях да се разделя с активната журналистика и публицистика. Но не аз избрах момента, кога да се случи това", пише в официалния си фейсбук-профил Анна Цолова, бивша водеща на сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България", която изчезна мистериозно от екран миналото лято.

В началото на септември 2017 г. Нова тв официално обяви, че Цолова остава в медията и ще прави лайфстайл предаване. През изтеклата една година обаче такова не се появи.

"Миналото лято Нова тв ми предложи да започна подготовката на ново предаване извън новините и актуалната журналистика. Защо предаването не е в ефир? И аз самата не получих отговор на този въпрос", казва сега журналистката.

Тя съобщава, че договорът ѝ с Нова телевизия е прекратен през февруари т.г. "Мога само да кажа, че последните телевизионни проучвания показваха високо зрителско одобрение към мен и работата ми. Работих усилено по проекта, но след време ми стана ясно, че предаване няма да има и през февруари, по мое желание, прекратих трудовия си договор с Нова", пише Цолова в социалната мрежа.

Там тя анонсира новия си проект – обучения по публична реч.

Освен това Анна Цолова има и пространно интервю в сп. "Жената днес", от което също става ясно, че не тя, а Нова телевизия са "опразнили столчето" ѝ в сутрешния блок на медията."Не аз избрах момента", казва и там Цолова, а на въпрос кой е избрал този момент, тя отвръща: "Въпросът не е към мен".

По този начин Цолова опровергава прессъобщението, което Нова телевизия публикува от нейно име след оттеглянето ѝ от ефир.

"След 19 години в новините и актуалната публицистика, 13 от които в сутрешния блок на двете най-големи телевизии, избрах за себе си нова посока и реших да предложа на Нова телевизия един различен проект. Това е план, върху който работя вече повече от година", гласеше обявената от Нова тв позиция на Цолова през септември 2017 г.,

От сегашните изявления на журналистиката се разбира, че не мистериозният лайфстал проект е причината тя да се оттегли от активната журналистика.

И въпреки решението ѝ да наруши мълчанието след като договорът ѝ с Нова тв е прекратен от осем месеца, Анна Цолова така и не казва в прав текст каква точно е причината да бъде свалена от сутрешния блок, защо още тогава не е обявила публично позицията си, защо не е потърсила подкрепа от останалите журналисти в телевизията, а и извън нея.

Затова и към момента Нова тв едва ли се чувства длъжна да дава някакъв отговор, пише mediapool.bg. А той очевидно се крие в клаузите на договорите, които медията подписва с журналистите и затова едва ли е странно, че иначе приказливият бивш водещ от Нова тв Милен Цветков си тръгна в пълна тишина, след като шоуто му "Часът на Милен Цветков" бе спряно това лято. Нищо чудно и той да чака някакъв нов проект.

"Мълчанието понякога казва повече от всички думи. За мен това е минало", твърди Анна Цолова в интервюто пред "Жената днес" и добавя: "Журналистът трябва да говори основно чрез работата си и по-малко за работата си. Това правех и аз. Като журналист съм говорила всеки ден и съм била честна със зрителите до последния си ефир. Защото така я разбирам професията – да слугуваш на фактите, а не на друго. Другото не се нарича журналистика".

Цолова твърди, че никога не се е приемала за остър журналист, и била учудена, "че нормални и задължителни въпроси се приемат за смелост, героизъм и острота":

"Задавала съм въпроси, според съвестта си и според стандартите, на които смятам, че трябва да отговаря един журналист. Но всяко нещо има своя край. През последните години виждам, че не малко колеги напуснаха активната журналистика. Явно не само аз съм се чувствала така", казва тя.

В момента журналистката се занимава с обучения под наслов "Говори, за да те видят“.