Аirbnb ще направи необходимите промени в правилата си за ползване. Това става ясно от официално съобщение на Европейската комисия.

През юли тази година от официален Брюксел и от органите за защита на потребителите в ЕС призоваха платформата да промени правилата си за ползване и да предоставя пълна информация за цените на имотите, които се отдават под наем. Дружеството трябва да въведе промените до края на декември 2018 г. за всички езикови версии.

Потребителите трябва да имат информация за общата цена на своята резервация, включваща всички допълнителни такси, като например такси за обслужване и почистване. Когато тя не може да бъде изчислена предварително, то Airbnb задължително трябва да уведоми потребителите предварително, че той може да бъде таксуван допълнително.

Също така Airbnb се ангажира да посочва ясно дали дадена оферта е от домакин, който е частно лице, или от професионалист, тъй като правилата за защита на потребителите са различни в двата случая, става ясно от информацията на ЕК.

На платфромата ще бъде ясно, че потребителите могат да се възползват от всички налични средства за правна защита, и по-конкретно от правото си да предявят иск срещу домакин, в случай че пострадат или претърпят други вреди.

Airbnb ще трябва също така да информира потребителите, когато реши да прекрати даден договор или да премахне съдържание, и ще им предоставя право на обжалване и на обезщетение, ако е уместно.

През юли стана ясно, че Европейската комисия иска компанията да промени договора с клиентите си, тъй като смята, че той ги ощетява. В частност Брюксел настоя да се променят условията при прекратяване и правото на обезщетение.

Ултиматумът на ЕК дойде след като през юни мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите извърши оценка на бизнес практиките на Airbnb и откри множество несъответствия с действащото европейско право, пише dnes.bg. Airbnb е американска компания, но всички фирми, които предлагат услуги в Съюза, са длъжни да го правят според европейското законодателство.