Занемарен имот, покрит с треви и боклуци, съвсем скоро ще се превърне в модерен център за настаняване на семейства в риск. На терена ще бъде изградена сграда за близо 370 хиляди лева, финансирани по програма „Региони в растеж".

Символична първа копка направиха зам.-кметът Георги Титюков и Димитър Кацарски. Това ще бъде първият в Пловдив център от този тип. Той ще е с капацитет 17 души, като в него ще бъдат настанявани цели семейства.

Основното притеснение на хората в района е, че в центъра ще бъдат настанявани бежанци и хора от малцинствата.

„Хората трябва да знаят, че тези слухове не са верни. Тук ще има постоянен контрол, социални работници и охрана. Ще се настаняват крайно нуждаещи се, хора в безизходица”, заяви пред пловдивчани Титюков.

Като пример той разказа историята на многодетен баща, чиято съпруга е била убита на пешеходна пътека преди години. Тогава мъжът е трябвало да се грижи сам за децата си. Втори пример е била жена с онкологично заболяване, която сама е гледала децата си и е останала на улицата.

„За да не се получи така – децата да отидат в една институция, а родителите в друга, се наложи да направим този проект. Надеждите, а и уверенията са, че до средата на 2019 година центърът ще бъде готов”, допълни зам.-кметът.