Зелени площи, сух фонтан, велоалеи, кафене, детска площадка и сцени на открито ще има на новия площад, който ще огради Голямата базилика. Днес представители на „Америка за България” представиха проекта, на сградата, в който ще се помещават уникалните мозайки.  Проектът вече е съгласуван с НИНКН, като се очаква до 14 месеца всичко да бъде завършено и базиликата да посрещне първите си посетители.

Цялата сума, която ще бъде инвестирана в площадното пространство и сградата е близо 16 млн. лева. Градските власти ще поемат площада и съседните пространства, а фондацията ще вдигне постройката, като се очаква разходите да бъдат по равно.

Проектантите са запазили оригиналната широчина на базиликата, като в нея ще се влиза през оригиналния вход. Височината на сградата обаче ще редуцирана почти наполовина.

Над 2 000 кв. м. мозайки ще бъдат експонирани под защитната конструкция с разгърната застроена площ от 4 500 кв. м. Посетителите ще се движат над и около мозайките, без да имат пряк достъп до тях. Те ще имат възможност да видят и оригиналния вид на базиликата чрез мултимедия и виртуална реалност.  

Конструкцията на сградата ще бъде олекотена и сглобяема, а фасадите ще бъдат от дифузно стъкло, което ще позволи светлината да изпълва помещенията. През нощта сградата ще свети в няколко цвята, като художественото осветление ще бъде в унисон с обкръжаващата я среда.

Очаква се през лятото да стане и ясно дали Пловдив ще попадне в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Общото название на трите ключови обекта са  „Мозайките на Пловдив”. Освен Голямата базилика, в проекта са още Малката базилика и обекта в подлез „Археологически” - Тракарт.