Програмата за отбелязване на кампанията "В града без кола" за днес :

Гребна база:

В 9 часа ще бъде даден стартът на традиционния крос "Независимост", който община Пловдив организира със съдействието на Национално движение "Спорт за всички". Той включва: кросово бягане за всички възрастови групи, щафетни игри, вело състезание за най-малките и богата програма пред трибуните на комплекс "Гребна база".

Предвидени са медали, купи и много подаръци за най-жизнените участници, а награждаването ще се състои в 12.30 часа.

Район "Централен":

Движенето на МПС по ул. "Иван Вазов" от пл. "Централен" до ул. "Авксентий Велешки" ще бъде ограничено за шест часа (от 8 до 14 часа). В затворения участък и в различните кътове на "Цар Симеоновата градина" между 9 и 13 часа ще бъдат проведени много активности: рисуване и подреждане на рисунки по темата (на асфалт, пана и др.); открит урок-демонстрация на тема "Правила за безопасно движение за най-малките"; състезание за майсторско управление на ролкови кънки, ролери, тротинетки, скейтбордове и велосипеди; Изложба на велосипеди - шоу с маунтийн-байкове и др.; демонстрации по тай-чи и детска йога; много игри и забавления.

Район "Източен":

Днес от 16.00 часа на специализирана площадка в ОУ "Васил Левски" ще бъде проведен открит урок по безопасно управление и движение с велосипеди за ученици и родители. Предвидена е демонстрация по каране на скейтборд. Проявата ще бъде съпътствана с рисунки на асфалт, забавни игри и награди.

На 21 септември ще бъде ограничено движението на МПС по улица, успоредна на ул. "Гълъбец", свързваща ул. "Славянска" с ул. "Богомил".

Район "Западен":

Предвижда се ограничаване на движението по новопостроената пътна отсечка от мол "Пловдив" на запад до УМБАЛ "Св. Георги" за времето от 10 до 13 часа. Кмета на район "Западен" Димитър Колев ще направи приветствие, за да даде старт на мероприятието. Затвореният участък ще бъде превърнат в спортна площадка за игри, състезания и танци. Най-активните и ще бъдат наградени.

Район "Северен":

Кампанията ще започне в 11ч. със състезание по колоездене в ограниченият за движение участък: от кръстовището на бул."България" с бул."Цар Борис III Обединител" /колелото на Панаира/ до кръстовището на бул."България" с ул."Васил Левски". Няма възрастова граница за участниците. Кмета на район "Северен" Ральо Ралев ще награди победителите. Събитието включва музикално озвучаване с водещ, много игри и забавления.

Район "Южен":

На специализирана учебна площадка на ул. "Скопие" в 9.30 часа ще бъде поставено началото на кампанията с велосъстезание за ученици от 1 до 8 клас.

За времето от 9 до 15 часа ще бъде ограничено движението по ул. "Кичево" в частта от ул. "Горно броди" до ул. "Пере Тошев", където в 10 часа ще започне конкурс за рисунка на асфалт на тема "Град без автомобили", а от 13.00 до 15.00 ч. в същия участък ще бъде организиран маратон с велосипеди без възрастово ограничение.

Район "Тракия":

В 10.00 часа в Парка на репресираните чрез мероприятието за отбелязване на кампанията за устойчива градска мобилност ще бъде закрит велосезон 2014 г. В програмата са предвидени: открит урок за ученици от районните училища на тема "Правила за безопасно движение при алтернативните начини за придвижване в града" на полигон по безопасност на движението; демонстрация по екстремен велосипедизъм на специализиран терен; уличен фитнес и други свободни игри.

На събитието водещи производители на велосипеди ще направят изложение и тестдрайв на свои модел колела. Най-активните участници в състезанията и игрите, ще бъдат раздадени награди.

TrafficNews.bg