Засилен охранителен режим е разпореден в пловдивските училища със заповед на началника на Регионалния инспекторат по образование Иванка Киркова. Превантивните мерки са провокирани от зачестилите напоследък случаи на агресия сред децата. Въпросната заповед е валидна за всяко едно от училищата в Пловдивска област, които са над 200.

Директорите сами ще преценяват дали могат да отделят средства за видеонаблюдение, каква ще бъде организацията на охранителната дейност и кой ще следи дали се спазва необходимия пропускателен режим за достъп на външни лица до сградите.

Образователните експерти пък ще следят къде по какъв начин се изпълняват тези засилени мерки, които имат за цел да превърнат училището в  място, където няма заплахи за здравето, живота и сигурността на децата, уточни пред Дарик Киркова. По думите й режимът, който всеки един училищен директор трябва да установи е либерален и специфичен за конкретното училище.

На този етап образователните експерти са проверили 40 училища и са установили, че при две от тях не се води дневник за посещенията на външни лица в сградите. Уведомени за новите мерки за сигурност са всички местни комисии за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в общините.

TrafficNews.bg