Българската агенция за безопасност на храните ще извършва масирани проверки преди и по време на коледните празници. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на откриването на Осмия Национален агро семинар в Пловдив. Според него българските потребители стават все по-бдителни, относно качеството на предлаганите на пазара храни. Министър Порожанов апелира за подкрепа на българските производители, тъй като качеството на продукцията отговаря на всички европейски изисквания за качество. 
 
"Агенцията по храните многократно каза, че ще прави много проверки по време на празниците. Аз не се съмнявам в качеството на продуктите. Разбира се, когато има някакво съмнение, когато има проблем с някаква храна, знаете, че българският потребител е достатъчно взискателен, за да може да сигнализира веднага, за да изпрати пробите за изследване на едно или друго място. Трябва да подкрепим българските производители и българските продукти на ритейл сектора, тъй като те са с изключително добри вкусови качества и с добри други качества от гледна точка на изискванията", призова министър Порожанов.
 
Земеделският министър подчерта, че птицевъдният отрасъл в пловдивска област е в рисковат зона за бум на птичи грип. За това Агенцията по храните трябва да работи все по-ефективно за да бъдат предотвратени избухването на нови огнища. Инспектори вече са взели съответните мерки. А именно в обектите, където са открити антитела и където има открити заболели животни с установен вирус на птичия грип, да се преустановяват дейностите и да се изчистят, подчерта още Румен Порожанов.