В десетки градове в страната общинските съвети замразиха местните данъци и такси. Най-вероятната причина за тези решения са предстоящите кметски избори тази година. Пловдив е един от градовете, в които данъците и таксите няма да бъдат променени.

Решение е взето от общинският съвет още през изминалата 2014 година, когато се гласува бюджета на общината, това съобщи пред репортер на TrafficNews.bg  кметът на град Пловдив Иван Тотев.

„Започваме 2015 година с данъците, които са от 2012-та. Последователно няколко години нямаме увеличение на местните данъци и такси и не се предвижда през тази година”, съобщи Тотев.  

По думите му данък МПС в Пловдив е по-нисък от ставките, които се събират от жителите на Бургас, Варна и София. Миналата година общината намали данъка за автомобилите до 75 киловата с катализатор на най-ниското позволено от държавата ниво. Това е най-голямото намаление – 40%, заяви пред журналисти на сесия през ноември Иван Тотев.

Истината е, че през 2012 година община Пловдив вдигна драстично три данъка – данъка върху недвижимите имоти, таксата смет и този върху автомобилите. Пловдивчани обаче са доволни, че сега увеличение няма да има.

Пловдивчани се надяват замразените данъци тази година да не предизвикат драстичен скок на налозите след кметските избори. 

TrafficNews.bg