Лекарите от ТЕЛК – Пловдив няма да подават групова оставка, поне засега. Това стана ясно след срещата на медиците със зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Тя продължи повече от час, като бяха обсъдени основните проблеми в сектора.

Пенков застана твърдо зад лекарите и заяви, че не е нормално да им бъдат запорирани сметки и да се теглят парите им заради написани актове, които могат да се обжалват в съда.  Той обясни,че ще се направи пакет от законови промени, които трябва да влязат най-късно до една година.

На лекарите им е обещано, че до един месец ще се състои тристранна среща, заедно с представители на министерствата на труда и социалната политика, както и на здравеопазването. Тогава трябва да се обсъдят детайлно готвените промени и да се престъпи към тяхното приемане.

Лекарите се надяват до влизането в сила на новия закон да не се налагат ревизионни актове за техни решения, с които да им налагат непосилни глоби.

Освен това, в новия закон ще фигурират различни критерии за определяне на инвалидност, съобразени със Световната здравна организация. Има идея и да се предлага работа на инвалидите, съобразни с техните умения и здравословно състояние.