Късно вчера собственикът на дома "Хармония" Николай Вършилов е успял да влезе при настанените 55 души. Припомняме, че вчера сутринта неочаквано и без предизвестие в хосписа влезе нов наемател - Илия Кършев, който се представи за нов собственик на бизнеса, и препречи достъпа на домоментните наематели. Сградата на дома е собственост на бившия съдружник на Вършилов - Валери Ангъчев. Според адвокатите на Вършилов договорът му за наем на сградата не е прекратен и се водят съдебни дела, а в противовес Кършев заяви, че и той има договор за наем. 

След като 55 души станаха заложници на неуредиците около договора на наем на сградата, в която се помещава хосписът, и часове наред бяха лишени от грижа, днес ситуацията в дома е спокойна, а д-р Николай Вършилов е допуснат да влезе и да се погрижи за настанените. При влизането си в обекта той е установил, че липсват документи от офиса на дружеството - договори на пациенти за настаняване, както и договорът, с който е уреден наемът на сградата. 

"Това е грубо нарушение на личните данни. Освен огромния стрес, който преживяха 55 възрастни и тежко болни пациенти след вчерашния екшън, техните близки са силно притеснени от факта, че може да се злоупотреби с личните им данни. Още вчера по време на свиждане близките на двама от нашите пациенти са били убеждавани да подпишат нов договор със самонастанилото се лице Илия Кършев. Той буквално се е представил за новия собственик на дома и е обяснил, че оттук нататък той ще отговаря за стопанисването му." Това обясни за TrafficNews.bg д-р Николай Върширов.

Още вчера адвокатите на Вършилов сезираха прокуратурата за това, че достъпът до сградата бе отказан, но се очаква документите да се разгледат едва в понеделник.

След като часове наред сградата остана под ключ и под обсадата на полицаи и охранители, двете страни - моментният наемател на сградата и собствевинк на фирмата "Хармония 2016" Николай Вършилов и Илия Кършев, представил се за нов шеф на хосписа, са извикани в Първо РУ на МВР да дават обяснения.

"Близките на пациентите, за които отговарям, искат да подадат колективен иск за преживения стрес и нарушаването на конфиденциалността на личните им данни. Вече сме инициирали подписка за тази цел. Тук говорим за груби нарушения, тъй като освен че пациентите ми бяха лишени от грижи през вчерашния ден, персоналът ми е бил принуден да даде личните си документи и телефони на жена, представила се като адвокат Даниела Николова - Кършева. Телефоните им са били изключени и не им е било разрешавано да сигнализират за случващото се. Една от служителките ми е трябвало да извърши спешно обаждане, тъй като мъжът й се е намирал в оперционна, но е билра лишена от тази възможност. Очаквам прокуратурата да си свърши работата, защото такива действия са недопустими, това е е грубо нарушаване на правата, самоуправство и мутренско поведение. Още повече, че се оказва, че въпросната жена, съпруга на самонастанилия се Илия Кършев, не е вписана като адвокат", сподели Вършилов.

Припомняме, че преди 1 година Вършилов и Ангъчев, които основават дома за възрастни хора, се разделят. Вършилов изкупува дяла на Ангъчев и подписва договор за наем на сградата за срок от 4 години. Според доктора обаче Ангъчев не му давал да използва целия имот, както е описано в документите. Той от своя страна спрял да плаща наем. По тези казуси са заведени дела, а тепърва предстои да се изясни на какво правно основание е бил подписан нов договор с Илия Кършев. Вчерашната ситуация с влизането на нов наемател се разиграва за втори път, след като преди 6 месеца Кършев отново е поискал да влезе във владение. Дали действията му са нарушили правата на Вършилов и какво е становището на прокуратурата по казуса, очаквайте в TrafficNews.bg

Вижте повече за вчерашната драма:

Заложническа драма в Пловдив: 55 възрастни хора под ключ, без лекарства и хранаНовонастанил се наемател рови в офиса на "Хармония", представя се за шеф