Заловеният с огромно количество контрабандни цигари пловдивски транспортен бос Илиян Шаханов далеч не е неизвестна фигура в бизнеса.

Бизнесът му с „Детелина Дрита“ ЕООД изглежда е доходоносен, тъй като има спечелени 9 обществени поръчки на обща стойност над 5.2 млн.лв.

Микробусът Рено, в който е намерена нелегалната стока, влиза в активите на именно „Детелина Дрита“,пише Флагман.



Бизнесменът има участие и в няколко други фирми, общо 5 -  „Меритранс-2002“ ЕООД, „Детелина-Дрита“ ЕООД, „Вселена Холидей“ ООД, „Булспорт 365“ ООД, „Детелина Дрима“ ЕООД, и „Петков Транс“ ЕООД. С повечето от тях той не поддържа контакт от 2017 г. насам и с тях няма дори кандидатстване по обществени поръчки.

Интересен факт е, че активната фирма на Шаханов „Детелина Дрита“ е споменавана многократно в медийното пространство. Транспортната компания влезе под журналистическите прожектори със скандално видео, в което в неин пътнически автобус се вижда как вода тече от покрива. Автобусът, който паркиран до този, в който се взриви камикадзето от атентата в Сарафово, изгоря почти до основи пък също се оказва собственост и част от активите на въпросната пловдивска фирма, регистрирана на ул. „Вегетарианска“ 14 – в триетажна сграда в покрайнините на града.



Досега обаче към транспортния шеф не е имало съмнения, че използва бизнеса си като фасада за контрабанда. Проверка установи, че той е стриктен данъкоплатец, няма задължения към трети лица, а фирмата му определено работи на печалба.