Един от задържаните с подкуп преподаватели от УХТ - Николай Банков застава пред съда. Заедно с него на подсъдимата скамейка ще се изправи и соченият за негов помагач - Димитър Димитров. 

Професор Николай Банков е обвинен в това, че в периода от 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г., в Пловдив, в качеството на длъжностно лице – хабилитиран преподавател в Университета по хранителни технологии, с академична длъжност – ръководител катедра – професор при Технически факултет – катедра „Електротехника и електроника“, като извършител, в съучастие с обвиняемия Димитър, на 38 г., като помагач, е поискал дар – парична сума в общ размер на 600 лева, за да проведе изпит, след предварително предоставяне на изпитните задачи и техните решения, да постави положителна оценки на двама студенти, да ги отбележи в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по специалността „Теоретична електротехника – първа част“, като е извършил такива действия и е съгласувал датата за „изпита“.

Повдигнато е обвинение и спрямо 38-годишния Димитър, за това, че в горепосочения период, е улеснил извършването на престъплението, като е помогнал на обвиняемия Николай Банков да поиска дар – пари в общ размер на 600 лева, който не му се следва, за да постави положителна оценка върху изпитните работи на двама студенти, да ги отбележи в студентските книжки и впише в изпитните протоколи по специалността „Теоретична електротехника – първа част“, като е съгласувал и датата на „изпита“.

На 9 май 2017 г. в Пловдив, в Университета по хранителни технологии, се провел изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“, водена от обвиняемия професор. Двамата пострадали се явили на изпита. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки. Те попитали обвиняемия Николай Б. кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

На 11 май 2017 г. двамата занесли решената задача, като обвиняемият отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно обвиняемият Николай Б им дал номера на мобилния телефон на обвиняемия Димитър Д., бивш студент в УХТ. Той им казал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита. Междувременно обвиняемият Николай Банков се свързал с обвиняемия Димитър Д., на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.

Студентите позвънили на дадения им от обвиняемия Николай Б. телефонен номер и се свързали с обвиняемия Димитър Д. Той им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе положителни оценки. Двамата пострадали предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка, на 15 май 2017 г. бил проведен формален изпит от обвиняемия Николай Б., като двамата студенти получили положителна оценка – среден /3/. На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в гр. Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.

Припомняме, двамата професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив бяха арестувани през месец май след разследване на „Господари на ефира”. Те са обвинени в корупция. Двамата искали от свои студенти пари, за да им пишат по-висока оценка. След съвместна акция на „Господарите”, Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив, преподавателите бяха задържани.

Сигнал за корупцията беше подаден от студенти до шоуто. От там започнаха проверка на сигнала, като се стигна до реално преминаване на изпит и даване на исканата сума с белязани банкноти. Задържани бяха и посредниците за предаването на парите. Разпитани бяха и свидетели.