Война, затова кой ще контролира боклука в Пловдив е започнала в последните няколко седмици в града. Малко след полунощ запалиха 15 варела за пластмаса и хартия до стадион "Христо Ботев", а 10 минути по-късно пламнаха други два в пловдивския квартал "Тракия".

Голяма част от пластмасовите контейнери вече е изгоряла. Явно не става въпрос за вандалски прояви, тъй като кошовете за разделно сметосъбиране са на една и съща фирма, но в различни райони на града.

Припомняме, че контейнери за разделно сметосъбиране бяха запалени зад училище „Лиляна Димитрова” също преди няколко седмици. За това сигнализира читател на TrafficNews.bg. Целите казани са стопени, но бързата реакция на пожарната предотврати разрастване на пожара и засягане на училището.

„Миризмата беше ужасна, но не това ни притесни, а факта, че контейнерите са в непосредствена близост до училището. Представете си как децата учат вътре и обхваща школото”, коментира нашият читател. ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК!

От Общината обявиха, че нарушителите, които палят контейнери ще бъдат санкционирани. За ограничаване на злонамерените палежи на цветните контейнери и посегателствата върху суровините в тях се предвиждат съвместни действия на Пловдивския Общински инспекторат и Районните полицейски управления. 

Според статистиката за една година от разположените приблизително 1500 съда за разделно събиране на територията на Общината, чрез палежи са унищожени 120 бр., което нанася значителни материални щети на организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки и намалява ефективността на изградената система.

Освен това при изгарянето на пластмасовите контейнери се замърсява околната среда и се нарушават природните цикли, което води до неблагоприятни климатични промени.

TrafficNews.bg