Военните в Карлово застанаха зад решението на президента да сезира Конституционния съд. Според тях действията на държавния глава са дошли навреме, тъй като случаят с бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада показват, че законът в сегашния му вид не работи.

В момента едно от изискванията за получаване на разрешение за достъп до класифицирана информация е срещу лицето да няма образувано съдебно или досъдебно производство за умишлено престъпление от общ характер, припомнят от прессекретариата на държавния глава.

Според президента тази норма влиза в противоречие с правилото на чл. 31, ал. 3 от Конституцията на Република България, която предвижда, че обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Плевнелиев посочва, че тя е и в несъответствие с Хартата на основните права на Европейския съюз и с Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, които установяват презумпцията за невиновност на всяко лице, обвинено в престъпление, до доказване на вината му в съответствие със закон.

TrafficNews.bg