Видеорегистратор е заснел сблъсъка между 43-годишната Земфира Илиева и полицаят Христо Димов от Второ РУ на МВР в Пловдив. Записът е предоставен на TrafficNews.bg от близките на жената, като според тях има разминаване на версиите.

Припомняме, че вчера в сводките на полицията излезе информация, че жена е ритнала полицай, за което е арестувана. Инцидентът става в понеделник около 14 часа на бул. "Пещерско шосе" пред жилищен комплекс Оазис 1. 

"Около 14 часа вчера, при преминаване покрай магазин на бул. “Пещерско шосе” автопатрул на Второ РУ се намесил, за да прекрати неоснователното продължително натискане на клаксон на лека кола. „Рено“- шофьорката била изнервена, че пътят й е препречен от спрял за малко друг автомобил. 43-годишната жена зад волана не само отказала да се подчини на отправеното полицейско разпореждане, но и при слизане от автомобила, ритнала единия от униформените. Тя е отведена в районното управление и задържана за срок до 24 часа. За случая е уведомена прокуратурата,образувано е бързо производство по чл. 131, ал.1, т.2 от НК.", гласи официалната информация от МВР, като за това жената е задържана за проявена агресия към служител на реда. 

Христо Димов си е изкарал медицинско за удар в слабините, като така работното обвинение срещу жената се изменя от хулиганство до причиняване на лека до средна телесна повреда - до момента квалификацията е била сменяна няколко пъти. Нейната мярка за задържане е удължена на 72 часа.

Семейството на Земфира обаче категорично не е съгласно с така изложените факти от МВР. Те разказаха, че Илиева и полицаят Димов се познават, тъй като майката на Димов живее в същия вход, и между семейството на жената и униформения е имало нееднократни пререкания - за паркиране, за вдигане на шум, който буди 6-годишиния син на Илиева. 

Ситуацията, описана в сводката, според тях е необективна, а като доказателство те изпратиха записа от видеорегистратова в колата на жената. На кадрите е записано времето от пристигането на жената в рамките на паркинга на комплекса до момента, в който тя все пак достига гаража си и паркира. 

От видеото става ясно, че полицаят не преминава с патрулен автомобил, а излиза от тъговски обект, придружен от младеж - син на стопанисващата магазина. Кадрите показва как Илиева се движи по Пещерско шосе, завива наляво към комплекса, но не може да стигне до гаража си, тъй като платното е заето от камион, спрял пред магазин и тъмна кола - паркирала до него от другата страна. Димов обаче не отправя забележка нито на шофьора на камиона, нито на водача на колата, който всъщност е придружаващия го мъж.

Предвид, че пътят ѝ е препречен, жената подава звуков сигнал, тъй като вижда, че шофьорът на камиони е пред магазина и явно извършва товаро-разтоварителни дейности. Шофьорът идва, а тя му казва да се премести, за да мине. Той се качва на камиона, прави странна маневра и слиза, като платното продължава да е заето, а той се връща в магазина. Илиева надува класксона настоятелно. В този момент от търговския обект излиза Христо Димов и младото момче, шофьор на другия автомобил. Димов почуква по предното обзорно стъкло на Илиева, без да се легитимира, и спира до колата на сина на магазинерката.

Илиева продължава да държи клаксона, а Димов записва номера на автомобила ѝ. Ядосана от създалата се ситуацията, тя слиза започва да снима камиона и номера му, но полицаят посяга към ръцете ѝ за да преустанови процеса по заснемане, като тук се реализира първия физически досег. След леко боричкане, тя се приближава към камиона и обръща камерата на телефона към полицая. Той посяга към ръката ѝ, за да спре снимането, като в този момент започва сборичкването, в което тя вдига коляното си нагоре. Разменят се лакти, а при следващото бутане, телефонът и багажите ѝ изхвърчат. В крайна сметка жената събира нещата си и се качва на колата, продължавайки към гаража, тъй като камионът междувременно потегля. В този момент, на изхода на гаража идва Димов, придружен от още един полицай. При изгасяне на двигателя на колата - записът спира, а какво се случва оттам нататък не е ясно, освен че Илиева е арестувана. 

Ето и цялото ВИДЕО, като моментът на сблъсък е след 4-тата минута:

Жената не успява да вземе детето си от детска градина, а съпругът ѝ е в извън страната. Секунди преди ареста обаче, Илиева успява да се обади на голямата си дъщеря, която е бременна в 9-тия месец, като момичето пристига на мястото на инцидента, където заварва полицая, но не и майка си, която към този момент вече е откарана от патрул. Димов отказва да даде информация на младата жена, която все пак разбира от други хора какво се е случило и тръгава към районното управление. Именно тя е поела грижите за малкия си брат към този час. 

24 часа по-късно телефонът на Илиева е върнат на дъщеря ѝ с липсваща карта памет, а записите от камерите, разположени на балкона на апартамента им, в които е бил заснет момента на самия арест - липсват. Достъпът до тях се осъществява през телефона. Семейството не може да си обясни защо вместо действията на униформения да са насочени към противодействие на каквито и да е конфликти и опазване на реда, то в случая те са насочени изглежда в друга посока. 

TrafficNews.bg потърси становище от ОД на МВР – Пловдив по случая, за да бъдат изяснени обстоятелствата около инцидента. Към този момент обаче от ведомството отказаха всякакъв коментар, тъй като случаят се ръководи от прокуратурата.