Приютът за бездомни хора и Центъра за временно настаняване в Пловдив вече работят, съобщи зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков. По думите му за зимния период общината предвижда увеличение на капацитета на тези домове с още по още 15 места. Общинският съвет е взел решение, с което са дадени допълнително средства да има денонощно човек, който да посреща хората в нужда в тъмната част на денонощието, посочи Титюков.

За утре е предвидена среща между общината, ОДМВР и дирекция „Социално подпомагане”, на която ще се изяснява механизма за това как да се процедира пред деня и през нощта, ако се намери човек, който желае тази услуга. „Има хора, които категорично отказват да бъдат настанени при нас, въпреки, че са без покрив над главата си”, каза Георги Титюков, цитиран от радио "Фокус". За тях общината е приготвила топли якета, ушанки и топли обувки, които да им бъдат раздавани, за да имат защита. В Пловдив бездомниците са между 100 и 130 души, по данни от дирекция Социално подпомагане. Но броят им е плаващ, тъй като много от тях са приходящи от други близки общини.

В много студените дни се налага да се отварят помещения за тях и в Дом за стари хора, както и в помещения на Първа и Втора градска болница, според нуждите и ако те желаят.