С много усмивки и няколко полезни урока пожарникарите в Пловдив посрещнаха малки гости от ОУ „Душо Хаджидеков”. Възпитаниците на школото от 5-и и 6-и клас станаха свидетели на техниките за пожаробезопасност.

Домакинът, в лицето на шефа на Първа пожарна – Васил Димов, показа на учениците как един огнеборец влиза в пламъците, както и как се предпазва от дима. От своя страна децата имаха възможност да сложат на гърбовете си кислородните бутилки, за които със смях споделиха, че са по-леки от раниците им.

Показани бяха и пожарните коли, както и оборудването им. Разбира се, най-забавна бе демонстрацията по гасене на огън с маркуч. Малките пловдивчани дори станаха част от „специалната операция”. Те имаха възможност да хванат водното оръдие и заедно с огнеборците да пуснат струята.

Надълго и нашироко бе разяснено на учениците как да действат по време на инциденти и извънредни ситуации, както и как да боравят безопасно с огън.

„Най-много ни хареса оборудването. Много ни хареса, когато сложиха бутилките на гърбовете ни. Тежки са колкото раниците ни”, шегуваха се възпитаниците на „Душо Хаджидеков”.

На изпращане децата получиха книжки, както и възможността да се снимат с цялата техника на пловдивската пожарна.