Заради тромавостта на държавната администрация, търговец в Пловдив отърва глоба от 1000 лева. Магазинът е бил под атаката на Агенцията по храните през изминалата година, след сигнал от клиенти. Открито е нарушение и е съставен акт, но поради неспазен срок за издаване на постановлението, актът бе отменен от съда.

Нарушението е било констатирано през месец март. Клиентка купила хляб от въпросния обект на булевард "Шести септември" - "БГ Супермаркет‘". Прибирайки се тя установила, че продуктът е мухлясал, а срокът на годност изтекъл. Възмутена от това жената подала сигнал до Агенцията по безопасност на храните.

Два дни по-късно агентите на службата направили проверка на място. В магазина били открити продукти с изтекъл срок на годност, неприятна миризма на развалени храни, включително със следи от плесени с невъоръжено око. 

Съставен е бил протокол от държавните служители. В началото на декември пък е било връчено и наказателното постановление.  Глобата веднага е била атакувана в съда от страна на търговеца, а мотивите – допуснати процесуални грешки.

Магистратите се оказаха също на мнението на управата на магазина. По наредба – от съставянето на акта до издаването на наказателното постановление срокът не може да бъде повече от 6 месеца. В конкретния случай, проверката се е състояла през март, а наказателното постановление е издадено през декември.

Заради тромавите процедури по държавните институции, съдът отмени глобата на БГ Супермаркет.

Решението подлежи на обжалване и протест.

Снимка: Илюстративна