Днес е велик ден, даващ началото на годината, в която Пловдив ще бъде Европейска столица на културата! Ще дадем началото на една велика година! С тези думи започна речта си кметът на Пловдив Иван Тотев, който се обърна към хиляди пловдивчани и гости на града от 30-метровата кула в центъра на града. 

"За съжаление ще трябва да държим речи", пошегува се той пред пловдивчани и изтъкна, че хилядолетният Пловдив е бил дом не на една цивилизация, на хора с различни етноси и религии, но обединени под едно име - пловдивчани. 

"Говорим и пишем на различни езици, но сме заедно! Мечтаем по калдаръмените улички на Стария град, надяваме се за кандидатурата на Голямата базилика за ЮНЕСКО. Но за какво са всички тези пътища и сгради, ако ги няма хората? Те придават смисъл на всяка идея и пространство", каза кметът.  Тотев поздрави и присъстващите гости от Матера. От гиганстката кула той обеща на пловдивчани, че предстои една незабравима година. 

Веднага след него на сцената се качи и еврокомисарят Мария Габриел. 

"Горда съм, че Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица на културата", сподели тя и допълни, че думата в която е закодиран успехът на ЕС е "заедно" - същата, която стана и мото на Пловдив през последните четири години. 

Еврокомисарят връчи на кмета и почетен знак от името на ЕК - признание за успеха на целия екип. 

С това започна официалното откриване на "Пловдив 2019". В момента пловдивчани наблюдават спектакъла, в който участват Валя Балканска, Теодосий Спасов, квартет „Интро”, които ще свирят на лазерни арфи, танцьорите от ансамбъл „Тракия”, кукери от Карлово и десетки гайдари. 

Вижте и кадри от случващото се в центъра на Пловдив в момента:

phase7 performing

Теодосий Спасов изпълнява притури се планината, препратка към магията на орфей.