Нетрадиционен танц на лампите в Пловдив ще отбелязва празника, който настъпва при появавата на всеки нов живот! Цялото осветление в квартал "Капана" ще започне да примигва всеки път, когато бебе проплаче в града на тепетата. Инициативата се нарича "На родените днес", а част от нея вече са и лекарите от родилното отделение на УМБАЛ "Св. Георги". 

С помощта на специален бутон пловдивчани ще научават, че ново дете е проплакало в университетската болница.

Припомняме, че от началото на тази година в Пловдивска област са се родили общо 4683 бебета. Най-много са новородените в региона през месец август, когато са се появили на бял свят 597 деца. През изминалия месец обаче техният брой е бил едва 221.

Преди по-малко от месец в Клиниката по акушерство и гинекология проплакаха и няколко бебета гиганти. Сред тях е Йоан, който отвори очи на 19 октомври. В картона му са разписани завидните тегло от 4,5 килограма и ръст от 55 сантиметра. Майката на малкото голямо момче със сигурно е героиня, тъй като Йоан е бил разположен нетрадиционно - при седалищно предлежание. Това обаче не е попречило на опитния екип на д-р Василева и акушер Степанова да изродят бебето гигант в условията на естествено раждане. 

Няколко дни по-късно - на 23 октомври, отново чрез нормален механизъм на раждане, на бял свят идва момченце с големи мерки - 4 килограма и 270 грама и 55 сантиметра ръст.

И двамата малчугани се радват на отлично здраве и са неотлъчно до майките си.