В Лос Анджелис започна световната премиера на най-очаквания филм за тази година - "Междузвездни войни Епизод 7: Силата се пробужда", предадоха световните агенции.

В четвъртък премиерата на филма ще бъде в Пловдив. TrafficNewS.bg научи, че далеч преди премиерата, местата за цялата зала са разпродадени. Както у нас, така и по света очакват да видят седмата част на едина от най-рейтинговите продукции. 

Прожекцията вече протече едновременно в три киносалона - Китайският на булевард "Холивуд", където през 1977 г. се състоя премиерата на "Междузвездни войни", кино "Долби", където традиционно протича церемонията на кинонаградите "Оскар" и кино "Ел Капитан", отбелязва ТАСС.

Премиерата се прави при засилени мерки за сигурност, по-малко от две седмици след атентата в Сан Бернардино, който се намира на един час път от Лос Анджелис. Навсякъде по периметъра са монтирани металдетектори, а автомобилното движение е спряно на няколко преки околовръст, отбелязва Франс прес.

Няколкото хиляди фенове, които са имали късмета да се сдобият с билети за световната премиера на фирма са били инструктирани да оставят в къщи маски, лазерни мечове и всякакви други оръжия, били те истински или играчки.

Според сп. "Холивуд рипортър" е възможно филмът да постигне 240 милиона долара прихода още в първия си уикенд в САЩ, което би било рекорд за кинодебют. Сегашният рекорд се държи от "Джурасик свят" (2015), чийто първи уикенд в САЩ му е донесъл 208 милиона долара.

Някои експерти прогнозират, че седмият епизод на създадената от Джордж Лукас сага може да стане и рекордьор по общи приходи с 3 милиарда долара от цял свят, отбелязва БТА.

Сегашният рекорд по общи приходи принадлежи на лентата на Джеймс Камерън "Аватар" (2009), който е направил над 2,8 милиарда долара.

Възможно е само от прожекциите в САЩ Епизод 7 да събере приходи между 650 и 790 милиона долара. При всяко положение, ако се съди по първоначалните продажби на билети, които достигнаха рекордни нива в редица страни, включително САЩ и Великобритания, "Силата се пробужда" би трябвало с лекота да постигне 2 милиарда долара приходи, което би го поставило в челната тройка на най-доходоносни филма за всички времена заедно с "Аватар" и друга творба на Джеймс Камерън, "Титаник" (1997), който е спечелил 2,2 милиарда долара.

Ако се вземат предвид последващите продажби на ДВД и Блу-рей, на компютърните игри по мотиви от филма и билетите от тематични увеселителни паркове, общият приход от Епизод 7 в световно изражение може да е до 25 милиарда долара в следващите пет години. До момента американските фенове на сагата вече са похарчили 50 милиона долара за билети за кино.

Режисьор на седмата част на звездната сага е Джей Джей Ейбрамс. В главните роли са познатите от предишни части Харисън Форд, Кари Фишър и Марк Хамил, към които се присъединяват младите актьори Дейзи Ридли, Джон Бойега и Оскар Айзък.

Масовите прожекции на филма започват в сряда в редица страни, сред които Австралия, Белгия, Швейцария, Франция, Италия, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Турция. Премиерата му в България е в петък.

TrafficNewS.bg