Студентите от МУ- Пловдив са първите в страната, които имат шанс да лекуват роботи в единствения у нас симулационен тренировъчен център.

В импровизираното спешно отделение на МУ-Пловдив студентите имат възможността да приложат своите умения на практика върху медицински роботи, които имат реални жизнени функции.

Например с помощта на зададена команда от компютър роботът може да предизвика кашлица. Компютъризираните манекени дишат, имат кръвно налягане и пулс. Сред високотехнологичните манекени има не само възрастни и деца, но и бебета, както и жени в напреднала бременност.

„С тях може да бъде пресъздадено всяко патологично, всяко критично състояние, всяка болест“, обясни пред TrafficNewS.bg доц. д-р Благой Маринов, който е директор на тренировъчния център и преподавател в МУ-Пловдив.

Той допълни, че върху манекените могат да се правят всякакви интервенции и върху тях могат да се оценяват знанията на студентите в края на курсовете на обучението по медицина.

Благодарение на новата методика на обучение студентите се сблъскват с остри състояния като пневмоторакс, оток на ларнкса, научават се да извършват сърдечен масаж и да обдишват пострадали.

Бъдещите лекари признават, че се радват да имат възможността да лекуват не само на хартия.

„В зависимост от действията на студентите "пациентът" може да се подобри - ако правилни или да се влоши - ако са неправилни или ненавременни.“, допълни доц. Маринов.

„Подобна апаратура е уникална по своето предназначение не само за страната ни, но и в цяла Югоизточна Европа - тя се създава изключително за изследователски цели”, заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Компютърът отчита грешките на студентите, а на монитора се виждат показателите на пациента във всеки един момент. Тренировъчният център на МУ- Пловдив е предназначен за обучение на студенти от четвърти и пети курс.

TrafficNewS.bg