Археологическите находки в зоната на строежа на галерията на Дружеството на пловдивските художници да бъдат засипани и съхранени за бъдещите поколения, са препоръчали в протокол  експертите от Инспектората на Министерството на културата.  Веднага след това строителите ще продължат работата си, която бе блокирана в изчакване на становището на културното ведомство.

По време на разкопките археологът Здравка Коркутова и колегите й откриха основите на антична сграда, костени игли за коса и множество лампи, както и керамични фрагменти.

След като проучиха находките, археолозите напуснаха терена в петък. Ще се върнат там, когато строителите започнат да засипват древната сграда.

Строежът на новата галерия вече продължава с пълна пара. Не е ясно обаче кой е проектът, по който ще бъде изпълнена. В публичното пространство бяха представени различни визии за сградата, но така и не стана ясно какво ще бъде реализирано.

Въпреки настояването и на архитектурната гилдия, и на художниците, фирмата изпълнител ГБС-Пловдив и възложителят – Община Пловдив, на този етап не са предоставили публично информация за проекта, по който се строи.