"Европейска столица на културата е провал. След грандиозното събитие януари, сега няма нищо"; "Дайте да наредим директори, артистични директори и хора от фондацията и да спасяваме 2019 година, с каквото можем да ги спасим"… Това бяха само част от генералните оценки по време на днешния дебат на отчета за изпълнението на "Годишната програма за развитие на туризма в Община Пловдив за 2018-а" и приемането на стратегия за 2019-а.

Общинарите от опозицията се хванаха най-вече за данните за нощувки на туристи през последните две години. Всички данни за пренощували лица, реализирани нощувки, както и плащането на туристически данък  варират с разлика между 1 и 5 % нагоре, а на места дори има спад, като в последния показател.

След дълги дебати за културната програма, рекламата на Пловдив като туристическа дестинация и действията/бездействията на градските власти, кметът Иван Тотев обясни на какво се дължат тези данни. По думите му в момента градските власти нямат точни данни колко са реалните нощувки и туристи в хотелите, тъй като няма централизирана система. Всички данни идвали от хотелиерите, които нерядко спестяват доста информация. Въпреки че туристическият данък е 60 ст. на нощувка за 3 звезди и 80 ст. за 4-звезден, много от тях се спестяват. Вече три години пък общините чакат Министерството на туризма да въведе централизирана система, която да обвърже всички хотели у нас.

Отделно нощувките в квартири и частни апартаменти не са обхванати в тази статистика, а те стават все по-предпочитана дестинация за туристи.

Зам.-кметът Александър Държиков заяви, че трябва да се съди за броя на туристите не по реализираните нощувки, а по приходите на музеите, галериите и културните обекти. По думите му през последната година има безпрецедентен ръст на приходите в тези пространства.

Кметът се изказа и скептично за Съвета по туризъм, който изготвя тези стратегии. Според него трябва да се помисли за различен формат с вкарването на още хора в него. По думите му последните 10 стратегии на Съвета са почти идентични.

Относно другите забележки на опозицията към Европейска столица на културата, че след откриването се е настанила трайна тишина, градските власти заявиха, че по традиция най-слабия месец в културния календар е февруари.

Тотев покани и общинските съветници на градска конференция за бъдещето на културните пространства и политиките в сферата . Тя е насрочена за 7 март и вероятно ще състои в Градски дом на културата.

Идеята е да се направи обществено обсъждане, на което да се дебатират с пловдивските творци как да продължи формирането на културния календар, както и как да се управляват новите културни обекти.

"Искаме новите пространства да имат един много изпъстрен и многообразен живот. Така че с инструментариума на общинския бюджет и културния календар да имат по-богато съдържание и да са достъпни до всички пловдивски творци и автори. Така че една от основните ни задачи е да преценим дали тези пространства да имат многопластов живот, а не да имат само една функция, както е било досега през годините. Възможно е в тези пространства да има различните събития, в различните дни".