Лошото време ще навреди финансово на транспортните фирми у нас. От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че от утре ще затварят пътища и ще ограничават движението на тежкотоварни автомобили, ако времето го наложи. Целта е да се избегнат инциденти като тези около Нова година, които да предизвикат тапи по магистрали и основни пътни артерии. Това обаче може да доведе до забавени курсове и неизпълнени доставки, а така и до загуба на пари.

Превозвачите в страната подготвени за нова снежна блокада по пътищата. Прогнозата за времето обаче не може да отмени предвидения превоз на товари.

„За разлика от личните пътувания, когато не ни е наложително и ако е лошо времето можем да спрем, когато има поети заявки за товари там няма как да се случи", обясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи пред TrafficNews.bg. Т.е. камиони по пътищата през следващите дни ще има, освен ако няма изрично наложени забрани.

„Всяко спиране, всяко забавяне води до загуби за превозвачите. Особено ако има фиксиран срок за доставка – тогава се търпят неустойки", допълва Арабаджиев. Загубите заради лошото време са допълнителен удар по транспортния бранш. Там вече има сериозен недостиг на шофьори. Работещи в бранша обясняват, че фирми от други европейски пари предлагат по-добри финансови условия и именно това кара много шофьори да заминат. Проблем е също и че у нас няма достатъчно на брой млади професионални шофьори.

Вижте още по темата във ВИДЕОТО:

Още от ТРАФИК ТВ гледайте ТУК

TrafficNews.bg