Точно преди седем години в Пловдив избухна крупен скандал с арестувани лекари от Териториална експертна лекарска комисия /ТЕЛК/. Д-р Костадинка Петлешкова /63/ от Транспортна болница и лекарите Валентин Гарабитов /55/ и Славка Петкова /50/ от пловдивската ТЕЛК се озоваха в ареста за рушвети. Освен лекарите, бяха задържани  Милена Ройнова /37/ и съпругът й Димитър /45/, които участвали в схемата. 

Двамата посредничили на желаещи да придобият свидетелство за инвалидност или по-висока степен нетрудоспособност, съобщиха от Областна дирекция на МВР Пловдив.

Операцията бе проведена в Пловдив и Асеновград под ръководството на Окръжната прокуратура, а групата е наблюдавана повече от половин година. Установени са над сто случая, при които  са издадени неверни документи срещу подкупи.

Собственикът на ТЕЛКползва редица преимущества, сред които по-висока инвалидна пенсия, безплатна карта за градския транспорт, безплатна винетки, право на придружител, ползване на места за паркиране на първия ред в големите хипермаркети и на други места.

Тримата посредници намирали увредени лица от Асеновградско, които трябвало да бъдат трудоустроени и им обещавали по-висока степен на инвалидност. Те вземали рушветите и ги давали на лекарките, които им изготвяли епикризи с невярно съдържание. Фалшивите документи служили на пациентите за  издаване на решение на ТЕЛК, че са с намалена работоспособност.

Болните хора са от Асеновград и близките села. По данни на разследването лекарките от ТЕЛК са освидетелствали най-вече страдащи от диабет. В някои от случаите въз основа на неверните епикризи се завишавала нетрудоспособността на пациентите.

След разследването, продължило цели 7 години, обвинения са повдигнати срещу Милена Ройнова, Димитър Ройнов и Славка Петкова. Останалите ще бъдат разпитани като свидетели. 

Срещу Ройнова е повдигнато обвинение в това, че през периода ноември 2009 г. до 17.01.2011 г.  в Пловдив и Асеновград,  в съучастие с Димитър е обещала подкуп в размер на 63 400 лв. /по 200 лв. за 317 лица/, на длъжностните лица Славка Петкова  и Валентин Гарабитов, членове на Териториална експертна лекарска комисия  при МБАЛ „Пловдив“ АД, за да дадат положително становище за признаване на минимум 50 % намалена работоспособност при издаване на експертни решения на ТЕЛК – гр. Пловдив, във връзка с извършване на медицинска експертиза, и през декември 2010 г. в гр. Пловдив е дала дар – парична сума в размер на 1200 лева /по 200 лева за 6 лица/, на Гарабитов за това, че е дал положително становище за признаване на минимум 50 % намалена работоспособност при издаване на експертни решения на ТЕЛК Пловдив. 

Срещу подсъдимия Димитър Ройнов също е повдигнато обвинение за подкуп.  Срещу Славка Петкова е повдигнато обвинение, че качеството си на длъжностно лице – член на Териториална експертна лекарска комисия при МБАЛ „Пловдив“ АД е поискала дар в особено големи размери – парична сума в размер на 62 200 лева /по 200 лева за 311 лица/,  за да извърши действия по служба – да даде положително становище за признаване на минимум намалена  50 % работоспособност при издаване на медицинска експертиза на работоспособността за лицата и през периода от 1.12.2009 г. до 19.11.2010 г.  е приела от Милена Ройнова подкуп в размер на 46 800 лева /по 200 лева за 234 лица/, за това, че е дала положително становище за признаване на минимум 50% намалена работоспособност при издаване на експертни решения на ТЕЛК – Пловдив.

Делото е насрочено в разпоредително заседание.