Работници прекъснаха тръба на улица "Отец Паисий" в Пловдив, предаде репортер на TrafficNews.bg. Инцидентът е станал по време на ремонтните дейности и само за минути вече цялата разкопана отсечка е затънала във вода.

Скъсаният водопровод е на метри от антични зидове и глинени съдове, които изскочиха в старта на мащабния ремонт на златарската улица. Археологическите находки се появиха недалеч от градинката със Седмия хълм, където е възникнала и аварията. 

От днес бе даден старт и на нов периметър на археологическо проучване, малко по-надолу по улицата, където вече екип от специалистите начело с Мая Мартинова анализират слоевете. При изкопни работи работниците на „Драгиев и Ко” откриха нови археологически находки пред сградата на ул. „Отец Паисий” 13.

Още в началото на ремонта на емблематичната пловдивска улица беше ясно, че отсечката пред частния имот ще се превърне в терен на археологическа работа. Причината е, че през 2016 г. при строителни работи на нова сграда бе открита изключителна римска баня с перфектна инсталация за подово и стенно отопление.

Според първоначалните планове „Отец Паисий” трябваше да остане затворена за три месеца. Последно се разбра, че сиенитните павета ще бъдат върнати и подредени отново, което вероятно ще удължи срока на ремонта.

Подобен инцидент възникна и в началото на строителните работи, когато улицата пак затъна във вода. Тогава се оказа, че част от къщите на аристократичната улица нямат тръби за извеждане на обратните води от жилищата.

В момента работниците се опитват да отводнят терена.