Може ли Пловдив да се нареди до градове като Париж, Рим, Загреб и други, които са в  Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО? Утре кметът Иван Тотев, археолози и представители на фондация „Америка за България“ ще представят бъдещите им намерения по реставрацията на обекта.

Голямата базилика в Пловдив е с 300-400 години по-ранна от тази в Плиска и по-голяма от нея с може би около 2000 квадратни метра.

 Община Пловдив ще се ангажира и финансово за разкриването на базиликата, която реализираме в партньорство с фондация „Америка на България”. Стойността на обекта е 5 милиона лева, като новите разходи по разширението му ще бъдат поделени с фондацията. За целта от догодина предстоят разкопки и нова организация на движението за разкриване на целия обект.

 „Това е един от най-качествените обекти, с наличието на огромен брой запазени мозайки, който няма друг аналог в България и не само в България”, заяви кметът наскоро на един от туристическите форуми под тепетата. Тогава той допълни, че: „Имаме историческото задължение пред поколенията обектът да бъде разкрит на 100 % пред посетителите”.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg