Пловдивската лекарска колегия на БЛС раздаде годишните си награди "Лекар на годината 2018”. На официална церемония в ресторант "Малък Бунарджик" тази вечер председателят на колегията д-р Атанас Калчев награди трима медици. Д-р Веселин Станчев бе отличен в категория ПИМП - Общопрактикуващ лекар. Д-р Георги Данев, който работи в ДКЦ 2 и ДКЦ 5, е „Лекар на годината“ СИМП - специалност Образна диагностика. Детският онкохематолог от Детска клиника на УМБАЛ "Св. Георги" д-р Ангелина Стоянова - Делева получи приза в категория Болнична помощ.

Още трима пловдивски лекари ще получат призове на 19 октомври в София на национално ниво. Проф. Захари Захариев дмн, завеждащ Клиника по Неврология към УМБАЛ "Св. Георги", е отличен за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност "Неврология".

За принос за развитието и утвърждаване авторитета на съсловната организация награда получава д-р Георги Кръстев – главен секретар на РК на БЛС – Пловдив, специалист ортопед-травматолог УМБАЛ "Каспела", отделение по ортопедия и травматология.

Отличен Лекар на годината 2018 г. за Пловдив  е проф. Борис Сакакушев от Първа хирургична клиника на УМБАЛ "Св. Георги", чийто специалности са "Обща хирургия" и "Онкология".

„Работя 40 години и в края на попрището си като лекар да получа такава награда е много мило. Трогната съм“, призна пред TrafficNews.bg д-р Ангелина Стоянова – Делева. Връщайки се назад в годините, тя отчита, че работата винаги я е удовлетворявала и никога не й е тежала, въпреки че тя и колегите й са изживявали всяка загуба на дете много тежко. „Лечението е трудно, мъчително, с венозни манипулации, с много мъки за децата и тежест за родителите. Но ние работим с голям оптимизъм. И когато си отидат здрави, а след години започнем да получаваме картички и разберем, че са създали семейство и имат деца, това ни дава сили“, разказа онкохематологът. Д-р Стоянова си спомня много емоционални моменти в работата. Една от пациентките, които са останали изключително скъпи за нея, е Надежда. Тя била с остеосарком. Наложила се ампутация. Имала и две белодробни метастази, които налагали операция. „Майката не искаше да операриме детето. Аз й се обажднах по телефона и я убеждавах, че Надето има шанс, но тя продължаваше да упорства. Телефонът обаче беше дуплекс и Надето чу какво говоря. И ми отговори: Д-р Стоянова, аз ще се оперирам“, спомня си медикът. Тогава Надежда била на 16 години. По Нова година извадили едната метастаза, след това – и другата. Последвала химиотерапия. „Протезата й беше много сложна и се изработваше в Германия. Но там Надето срещна и своя съпруг – немец, и се омъжи за него. А това лято дойде с една прекрасна дъщерика на 1 годинка. Беше много, много хубаво“, просълзи се д-р Стоянова.

С голяма изненада и вълнение прие наградата си д-р Георги Данев. „Трогнат съм от вниманието“, призна рентгенологът. Въпреки празничното настроение, той посочи и някои от проблемите в работата си. „Направленията са малко. Повечето от дейностите са изведени в болничната помощ, а могат да се вършат и в доболничната. В доболничната помощ има изключително добри специалисти. Затова съм изненадан, че точно аз съм номиниран. Има десетки колеги, които можеха да бъдат на моето място, и то съвсем заслужено“, каза д-р Данев.

„Много се радвам за тази награда, която ме задължава да работя още повече, за да съм в полза на пациентите“, призна и д-р Веселин Станчев, който е общопрактикуващ лекар в Пловдив и Царацово с 2600 пациенти. Според него съществува проблем с пациентите, които не се явяват на профилактични прегледи. „Има заложена глоба от 200 лева за пациент, който не се яви на профилактиен преглед, но не съм чул някой досега да е платил“, посочи общопрактикуващият лекар.

Неговите наблюдения показват, че в момента има завишена заболеваемост. Най-често става въпрос за инфекции на горните дигателни пътища, както и чревни проблеми. Затова съветът му е да се правят противогрипни ваксини. „Ваксината струва около 20 лева. Практиката ми показва, че хора, които се имунизират, боледуват по-малко. Особено с хронични заболявания“, каза лекарят. Ваксината обаче трябва да се направи най-късно до края на този месец или началото на следващия.